Pita

Drog igår på mig ett grön/vit-rutigt förkläde och tillbringade nästan 2 timmar i köket (disk och städ inräknat). Blev en favorit - spenat och fårostfylld pita:

Behövs för en normalstor sats:
1 paket Jufke av märket Plivitrade (filodeg som kan hittas i de flesta affärer i invandrartäta förorter - går också bra med Fontanas filodeg, men blir inte riktigt samma goda smak)
1 paket fryst bladspenat (ca 450 gram)
Ca 250 gram keso
Ca 2 deciliter filmjölk
50-100 gram riven ost
200 gram fårost
3-4 ägg
1/2-1 tesked bakpulver
1/2-1 matsked vetemjöl
Rapsolja
Salt & peppar

Gör såhär:
Slå på ugnen på 220 grader
Tina spenaten och krama ur vattnet
Blanda spenaten, fårosten, den rivna osten och keson i en bunke
Knäck äggen i en annan skål, rör om och häll dem över spenaten, keson och osten
Blanda ner bakpulvret och vetemjölen i filmjölken och häll blandningen över resten av fyllningen
Salta och peppra efter smak - blanda om
Lägg bakplåtspapper på en plåt
Plocka fram filodegen och rulla försiktigt upp den - se till att den är helt tinad innan, annars går de tunna bladen sönder
Ringla lite olja över det översta bladet - lägg på fyllningen i ett väldigt tunt lager över ena hälften
Rulla ihop bladet till en rulle genom att börja från ena kortsidan (den fyllda delen) - ca 3-5 cm bred
Gör lika dant med resten, lägg på plåten och pensla över rullarna med ett tunt lager olja
Grädda i 20-30 minuter i mitten av ugnen
Lägg en köksduk över dem i ca 20 minuter när de är utplockade ur ugnen
Låt svalna - skär upp och ät! Gärna tillsammans med en kopp filmjölk.

Tips:
Tar fyllningen slut innan degbladen?
Riv några äpplen, blanda med kanel, socker, lite lite ströbröd och eventuellt russin. Gör sedan som med den andra fyllningen och grädda på samma värme i lika många minuter. Mmm - efterrätt!

Glädjekälla:
Äter du dig mätt direkt efter att pitan är klar, har du garanterat ändå lunchlåda för två dagar framåt. Inte illa.


Kommentarer
Postat av: Snusmumriken

Supergott! Man kan helt klart föräta sig på det!

2009-03-03 @ 21:45:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0