Flytt och elefantmobbning

Jag flyttar ju i dagarna. Och när jag går igenom allt skräp jag har sparat på mig är det lätt att fastna. Hittade till exempel denna lilla historia i en låda:

Det var en helt vanlig dag och Elefantskötaren Nils satt och läste tidningen. Han hade precis läst den hemska artikeln om elefantmorden i zooparkerna. Rubriken löd: "Två kråkor åtalade för mordförsök på elefanten Bertil." Det rös till i Nils när han tänkte på mobbningen som elefanten Gurra på hans eget zoo blev utsatt för. Det värsta vara att han inte vågade ingripa. Den som mobbade var nämligen flodhästen Tuffe Sverra och hans PR-agent, kråkan Brutus. De två hade orsakat många självmordsförsök hos de olika djuren i djurparken. Det enda Nils kunde hjälpa till med var att kontakta Säpo. 

Plötsligt vaknade Nils upp ur sina tankar av ett fruktansvärt dån från elefantavdelningen. Han drog på sig sina långkalsoner och skyndade sig dit. När han kom fram låg Gurra på marken i sin lilla självsnickrade elefantkoja och letade efter sina glasögon, för utan dem kunde han ju inte se. Nils plockade upp dem och satte dem på snabeln. Då berättade Gurra för Nils att han hade blivit hotad av PR-agenten Brutus, att om han inte slutade fjäska för zooskötarna skulle han råka (jävligt) illa ut. Sen knöt han en knut på Gurras snabel, som fick akut andnöd. När Gurra försökte få upp knuten tappade han glasögonen. 

Nu blev Nils hiskeligt förbannad och gick med bestämda steg till Tuffe Sverra och Brutus. När han kom dit visade det sig att Tuffe Sverra och Brutus råkat i slagsmål så Sverra hade rymt och Brutus flygit sin kos!

Nu var allting frid och fröjd och Nils slapp kontakta Säpo. Nästa dag bjöd Gurra Nils till sig på kaffe. Och om de inte sitter där än idag, har de nog spruckit av allt kaffe och alla bullar.

SLUT!


Ett mästerverk från 7:e klass.

 

Att få tummen ur

Är inte alltid min starka sida. Speciellt inte när något skrämmer mig. Som att gå till tandläkaren till exempel. Var länge sedan nu och tummen sitter fortfarande hårt. Eller att tala om för den jag älskat i nästan en tredjedel av mitt liv att jag träffat någon annan. Väldigt svårt och det gjorde ont, men tummen lossnade till slut. När det gäller min resa till Stockholm är det inte så mycket tummar och rädlsa som hindrar (de flesta av mina kära vänner är faktiskt riktigt snälla). Mer lathet kanske? Sorry. 

På sista tid har det i alla fall varit något annat som skrämt och som jag därför skjutit på morgondagen. Ansökningsbrev och CV. En jobbannons, som jag nästan dagligen kikat på i snart två veckor, börjar närma sig sitt slutdatum. Tummen? Ja den sitter där den trivs som allra bäst i såna lägen. Men idag fick jag den äntligen att lossna och glatt ploppa ur sitt lilla hål. Det blev ett brev. Och det blev ett färdigställt CV. Båda bra grunder för att att fortsätta mitt jobbsökande. Även om rädlsan finns kvar, tänker jag inte tillåta tummen att gömma sig igen. För när den väl lossnat brukar jag vara en sjuhelsikes doer. Är bara lite slö i starten. Men när min mammas störande (men ack så visa och effektiva) ord ringer för högt i öronen kan jag inte längre ignorera faktum: "Morgen morgen nur nicht heute, so sagen alla faule leute!".

Så för dig lilla mamma. Imorgon skickas ansökan nr 1 iväg. Och att det blir först imorgon har denna gång inget med lathet eller rädsla att göra, utan med vissa tekniska bekymmer.


Provar något nytt

Nämligen att blogga från sängen. Ligger med goa kuddar upp-puffade bakom ryggen, datorn på magen och en snarkande Simba på fötterna. Känns helt OK trots att jag lovade mig själv, när jag köpte min röda fina fara, att det aldrig skulle hända. Får för mig att det är lätt att fastna i den här positionen.

I vilket fall. Tänkte vara generös idag och dela med mig av två små ting. Det första är den just nu bästa billåten. Och en tillhörande snygg video. Ni som känner mig väl vet ju att jag inte kör så mycket bil själv. Men SKULLE jag göra det, skulle jag spela denna låt om och om igen. Funkar i och för sig att sitta i passagerarsätet och yla med, med gott sällskap. Välbehaget känns då ända ner i tårna. Prova själva!




Mitt andra ting går också i de rörliga bildernas tecken. Det börjar så sakteligen dra ihop sig till premiär för den 6:e Harry Potter-filmen - The Half Blood Prince. Jag vet att jag är otroligt nördig. Har läst böckerna, lyssnat på dem och tittat på alla hittills släppta filmerna. Allt detta ett antal gånger. Just nu lyssnar jag varje kväll på några kapitel ur bok 6, läst av Jim Dale. Underbar!



Viel Vergnügen!


40-årig vänskap

Som ni vet är söndagar mamma-dagar. Oftast spenderar jag dem småtrött tillsammans med min syster i mammas lilla lya. Ibland åker vi på utflykter till Slottsskogen, går på Bollywood-utställningar och blir filmade, eller åker till Kortedala för att hälsa på resten av familjen. I söndags var min syster dock bortrest och jag fick istället sällskap av min faster Ljubica.

Vi kom precis till maten. Mamma hade ätit, och var mätt, belåten och sömnig. Så snart hon spanat en stund på oss och vi berättat senaste nytt för henne, somnar hon gott i stolen. Förmodligen känner hon sig trygg när hon hör oss prata. Då och då öppnas dock ett klarblått öga, som försäkrar sig om vår närvaro, och försvinner sedan under tunga ögonlock igen. "Jag önskar jag orkade komma oftare", säger Ljubica. "Medicinen gör mig så trött ibland, att jag inte orkar med för mycket på en och samma dag. Men jag saknar min Helmke".

Medan mamma snusar tungt väckts en nyfikenhet hos mig. Sa det klick på en gång när mamma och min faster träffades? Har deras vänskap alltid varit så varm?

När mamma vaknar plockar Ljubica fram nagelsaxen, en nagelfil och nagellack, tar mammas hand och börjar berätta:

Vi träffades första gången sommaren '69. Dina föräldrar hade precis gift sig i Sverige och var på besök i Sarajevo. Jag minns  fortfarande den klänning din mamma hade på sig när jag såg henne för första gången. Jag funderade ofta på hur hon upplevde sitt första besök i Sarajevo. Hur annorlunde det måste ha varit från livet i Tyskland och Sverige. Och jag ville verkligen göra mitt bästa för att få Helmke att känna sig välkommen.

När vi träffades nästa gång, var det istället din mamma som fick välkomna mig till ett kallt Borås. Din pappa hade lyckats ordna arbetstillstånd åt Zvonko och mig, som då hade bestämt oss för att flytta till Sverige. Det var svårt i början, jag förstod ju inget av det som sas. Svenska påminde mig om ingeting jag hade hört förut. Jag trodde på allvar att jag aldrig skulle lyckas lära mig alla dessa underliga ljud som sattes ihop till ord. 

Din mamma var ett stöd för mig på många sätt, men hon hade själv inte hunnit lära sig så mycket svenska. Därför blev hon bara glad när jag hellre ville prata tyska. Till en början kunde jag många ord, men få meningar. Jag hade ju aldrig fått prata med en riktig tysk tidigare. Vi kunde sitta i timmar och diskutera och jag lärde mig jättebra tyska, men ingen svenska. Efter ett tag bestämde vi oss dock för att försöka ta oss an svenskan tillsammans. Det gick bra ibland, men slutade oftast i tårar av skratt. När Helmke flyttade från Borås, blev det väldigt tomt. Men det var då jag verkligen fick en anledning att lära mig svenska på riktigt.

Under den tid vi bodde i olika städer försökte vi ändå träffas så ofta vi kunde. Min bästa sommar någonsin var när Klaudia och jag hälsade på din mamma och Jelena  i Karlskrona. Varje dag gick vi och fikade och sedan vidare till lekparken. Jag minns att din mamma ibland satte er alla barn i bilen och körde hela väga upp till Falköping mitt i vintern och på natten. Jag tyckte hon var riktigt tuff och det var underbart att ha henne där. Under tiden som ni bodde i Karlshamn kom också Lotta in i bilden. När vi träffades alla tre hade vi alltid riktigt kul ihop med er barn. Runt '87 flyttade vi till Karlshamn och sedan dess har Helmke, Lotta och jag bott i varandras närhet. Jag är glad att Helmke kom hit till Göteborg. Det är bara Lotta som fattas.
 
Mitt eget minne av mammas, Ljubicas och Lottas vänskap är otaliga timmar av kaffedrickande och prat. Det tillhörde vardagen. De gånger mamma av någon anledning inte stannade till på en kopp kaffe hos Ljubica på väg in till stan, ringde telefonen direkt.  "Var är du? Har det hänt något?". När mamma för några år sedan blev sjuk, ändrades förutsättningarna, men vänskapen mellan de tre är fortfarande densamma. Det ser jag varje gång jag läser ett nytt kort på mammas soffbord från Lotta. Eller varje gång Ljubica kärleksfullt pysslar om mamma.

Nog vet jag att mamma älskar att ha sina barn hos sig. Men besök från vännerna är minst lika viktigt för henne.

Fina händer    Mamma & Ljubica    Mamma & Ljubica


Gult & blått

Det blev inget viftande med flaggor igår. Däremot blev det blå-gult för både gom och mage. Men det spelade ingen roll att vi åt upp hela paketet, Sverige vann inte för det. Bättre lycka nästa gång. Jag hade en mycket trevlig kväll ändå.

Blå-gult


Är glad för någon

Och köpte blommor för att visa min uppskattning. Bad blomsterdamen om en lite "manligare" bukett. Jag fick denna:

En manlig bukett?

Hon ville lägga till påfågelfjädrar också. Då blev jag rädd och sa att det blir bra som det är.


Och ett tu tre

Så var jag med lägenhet! Skrev på kontraktet igår. En fin liten 2:a i Kortedala kommer från den 1 juli att ha MITT namn på dörren. Låter inte så mycket för världen kanske, men betyder massor för mig. Och bäst av allt. Jag får troligtvis ta med min bästa kompis, herr Diskmaskin!

Nog om det. Idag är det syster som står i centrum. Hurra hurra på hennes födelsedag. Blir dagbio och sen uppslutning med två mycket fina herrar.


Någon ska få ett paket

I januari fyllde den coolaste lilla flickan 1. En resa bokades in och det köptes inte bara en present utan två. För fira, ja det gör man när någon fyller år. Men, jag blev sjuk och presenten stannade här. På mitt köksbord. Dagarna gick och flickan blev äldre. Och om tre dagar blir hon 1 och ett halvt år. Dags att skicka ett paket? Jag tror nog det.

Presenter




Dag 1 & 2

Provar just nu på livet som arbetslös. Men jag vill inte riktigt kalla det för arbetslös, låter så tråkigt. "Mellan två jobb" har jag inte ens övervägt att kalla det. Semester? Ja, skulle funka, förutom att jag inte får betalt. Tycker sommarlov  låter trevligt. Sommarlov med vissa måsten. Så får det bli.

Mitt sommarlov har alltså börjat. Dag 1 har passerat och dag två är på väg mot mållinjen. Det finns en viss busig känsla i kroppen. Som att jag fuskar medan alla andra är på jobbet. Känns nästan underbart. Och dag 1 & 2 har bjudit på både sol och värme.

Vad  gör jag då? Dagarna tycks springa iväg trots att jag inte gör något. Nästan. Tog med mig Tara på en tur igår. Hon var lycklig och drog första delen av rundan (den långa rundan). Sen blev hon törstig, varm och trött. Då fick jag dra. Vi drack båda mängder av vatten när vi kom hem, sen låg vi halvdöda och tänkte "aldrig mer". Det tog 2 timmar.

Fick svära några gånger igår också. Efter att ha letat lägenhet i två år, fick jag erbjudande om att skriva kontrakt på en jag verkligen vill ha. Problemet är bara, jag är inte längre anställd någonstans. Otur? Feltiming? Ja. Det vågar jag nog påstå. Jag går dit imorgon och bönar och ber och hoppas på att de är snälla ändå.

Och så idag då? Del ett av en present till en viktig person är fixad. Jag känner mig mycket nöjd och tror att jag kan få lite skoj på köpet jag med:) Del två finns än så länge i min tankeverksamhet. Dessutom har jag sprungit till affären ungefär 3 gånger efter att ha glömt både plånbok och annat. Drog sedan på mig förkläde och sitter nu och väntar på att första satsen Pita ska tas ur ugnen. Det tog många timmar.

Dag två närmar sig ett lyckligt slut med andra ord. Kanske får jag celebert besök ikväll också. Det ser jag fram emot :)

 

RSS 2.0